facebook-ru

AKMESCİT’TE MAMUT ÇURLU’NUN SERGİSİ AÇILDI

AKMESCİT/SİMFEROPİL, 31.03.2011 (QHA) – Akmescit’te bulunan Ressamlar Evi’nde 30 Martta Kırım Tatar ressam, seramikçi, kilim ustası, tasarımcı Mamut Çurlu’nun 65. yaş jübilesi dolayısıyla sergi açıldı.

Sergide, Çurlu’nun 25 yıllık sanat yaşamı boyunca yaptığı 92 eser yer aldı. Sergilenen eserler arasında resimler, nakış ve dokumacılık ürünleri yer aldı. Sanat uzmanlarına göre bu sergi, Kırım Tatarlarının toplu olarak Kırım’a dönmeye başlamasından bu yana geçen 20 yıl içinde açılan en kapsamlı sergi oldu.

Serginin açılışına Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) 1.Başkan Yardımcısı Refat Çubarov, Kırım Özerk Cumhuriyeti Kültür ve Sqanat Bakan Yardımcısı İsmet Zaatov, Kırım Turizm Bakanının 1. Yardımcısı Aleksandr Liyev, Kırım Tatar Ressamlar Birliği üyeleri, Kırım Tatar kuyumcuları, nakışçıları, el sanatları ustaları, Çurlu’nun yakınları ve dostları katıldı.

Refat Çubarov, “Gerek siyasetçi, gerekse sanatçı, diğer alanlarda faaliyet gösteren Kırım Tatarları farklı işler yapsalar da bunu Kırım Tatar halkının gelişimi gibi tek bir amaç için yapıyorlar. Mamut Çurlu bu insanlardan biridir” dedi.

İsmet Zaatov, Mamut Çurlu’nun bu alanda faaliyet gösteren Kırım Tatar halk sanatının korumasına ve gelişmesine başkalardan fazla katkıda bulunduğunu kaydetti. Zaatov, Çurlu’nun sadece Kırım’da değil, yabancı ülkelerde da ünlü olduğunu kaydetti. Mamut Çurlu’nun çalışmaları Taşkent, Moskova, Berlin, İstanbul, Toronto, New York, Tokyo, Paris ve Paris’te özel kolleksiyonlarda saklanıyor.

Aleksandr Liyev, Çurlu’nun yaptığı eserlerin Kırım’ın özel rengini yansıttığından dolayı bunlara özel ilgi gösterdiklerini kaydetti. Liyev, “Turistler bize ‘Başka yerlerde olmayıp Kırım’da var olan şey nedir?’ sorusunu sorarken biz, ‘Çurlu’nun sanatı’ şeklinde cevap veriyoruz” dedi.
Rüstem Skibin, Sabriye Eyüpova, Emine Halilova, Yelena Yuvçenko, Svetlana Tulupova gibi Çurlu’nun öğrencileri kendisine tavsiyeleri ve önerileri için teşekkürlerini bildirdiler.
Sergide, Çurlu’nun son çalışmalarından “Deportatsiya” (Sürgün) adlı triptik (bir birleriyle ilgili yanyana olan 3 resim) da yer aldı. Çurlu, QHA’ya yaptığı açıklamada “Bu çalışmalar birbirinden farklı, ancak onlar hepisi benim ilgilendiğim ‘Kırım’ı, Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarları başta olmak üzere halkın kaderi’ konusunu açıklıyorlar” dedi.

Mamut Çurlu, 1 Mart 1941 tarihinde Özbekistan’ın Fergana şehrinde doğdu. 1965 yılında Fergana Müzik Okulundan mezun oldu. 1970 yılında Novosibirsk İvan Hlinka Konservatuarını bitirdi. 1980 yılında Fergana Sanat Okulunu tamamladı. 1988 yılında SSCB Ressamlar Birliği üyesi oldu. 1989 yılında sürgünden vatanı Kırım’a döndü. 1996-1997 yıllarında KAUNTERPART Uluslararası İşbirliği Vakfı’nın maddi desteği ile Kırım’da Kırım Tatar kilimciliğini yeniden canlandırma programını gerçekleştirdi.

Niyara Nurmambetova – Osman Bayramaliyev

Bu makaleyi paylaş

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email