facebook-ru

KİEV BÜYÜKELÇİSİ MERİÇ, KIRIM PARLAMENTO BAŞKANI KONSTANTİNOV İLE GÖRÜŞTÜ

AKMESCİT/SİMFEROPİL, 19.04.2011 (QHA) – Türkiye Cumhuriyeti’nin Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Akmescit’te Kırım Parlamentosu (Verhovna Rada) başkanı Vladimir Konstantinov ile görüştü.

Görüşmeye Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Grigoriy Yoffe, Kırım Parlamentosu Sürgünden Dönen Vatandaşlar ve Etnik İlişkiler Daimi Komisyonu Başkanı Remzi İlyasov, Kırım Parlamentosu Ekonomik, Bütçe, Finas ve Vergi PolitikaSI Daimi Komisyonu Başkanı Vitaliy Nahlupin katıldı. Görüşmede Meriç’e Türkiye Cumhuriyeti’nin Akmescit Fahri Başkonsolosu Seyran Osmanov, Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği 2. sekreteri Berk Ece eşlik ettiler.

Konstantinov, görüşmede Kırım’ın sosyoekonomik hakkında bilgi verdi. Konstantinov, bu konuda eğitim, sağlık, turizm ve ulaştırma konuları üzerinde durdu.
Konstantinov, Kırım’ın ulaştırma potansiyeline değinerek, yolların inşaatı ve tamiri, Simferopol Havalimanının inşaatı, Kerç Boğazı üzerinden köprü inşaatı konusu üzerinde durdu. Konstantinov, Kırım’ın dünyanın 120 ülkesi ile ticari işbirliği yaptığını anlattı. Konstantinov, Türkiye’nin Kırım’ın önde gelen ekonomik ortaklarından biri olduğunu kaydetti.

Kırım Parlamentosu Başkanı, son zamanlarda Türkiye ile Kırım arasındaki lişklerde olumlu eğilim gözlendiğini, son yıl içinde Türkiye ile Kırım arasındaki mal dolaşımı hacminin artmasının bunun kanıtı olduğunu söyledi. Konstantinov’un verdiği bilgiye göre bu yıl mal dolaşımı hacmi yüzde 24,5 arttı ve 5,2 milyon dolar oldu. Kırım’ın Türkiye’ye ihracatı geçen yıla kıyasla yüzde 3,6 artarak 10,6 milyon dolar oldu.

Ahmet Bülent Meriç, Türkiye ile Kırım arasında daha yakın işbirliğinin net sonuçlar getireceğini söyledi. Meriç, Türkiye’nin iki ülke arasında serbet pazar bölgesi kurma ve vize uygulamasının kaldırılması olmak üzere Ukrayna’ya 2 büyük proje teklif ettiğini, bu projelerin gününmüzde diplomatik düzeyde görüşüldüğünü kaydetti. Meriç, bu teklşiflerin tek taraflı olmadığını, iki ülkenin de bunlardan fayda göreceğini öne sürdü.

Ahmet Bülent Meriç, 2011-2020 Kırım’ın gelişim statejisi okuduğunu söyledi. Meriç, “Ben 2011-2020 gelişim stratejisini inceledim. İyi iş yapıldığını, gerçekten gerçekleştirilebilecek görevlerin belirlendiğini söylemek istiyorum” dedi.

KIRIM’DA TÜRK İŞ FORUMU

Meriç, Türkiye’nin Kırım’ın potansiyelini görebilmesi amacıyla Kırım’da Türk işadamları için iş forumu yapmayı planladıklarını söyledi. Meriç, Kırım yönetimine bu forumun organizasyonu ve gerçekleştirilmesinde aktif katılımda bulunma çağrısında bulundu.

Büyükelçi, forumun 3 kısımdan oluşacağını söyledi. İlk kısmında Kırım yönetimi ve Türk bakanlarının katılımıyla açılış töreni yapılacak. İkinci kısmında seminerler düzenlenecek. Seminerde Ukrayna’nın mevzuatı hakkında, Kırım’ın iyileşen göstergeleri hakkında bilgi verilecek. Forumun 3. kısmında enerji tasarrufu, turizm, sağlık, inşaat gibi ürünlerin yer alacağı fuar yapılması planlanıyor.

Büyükelçi, Ukrayna ve Kırım’da Türk işadamlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi konusunda durudu. Meriç, Kırım Parlamentosu Başkanı Konstantinov’a gümrük usulünün kolaylaştırılması ve liman vergilerinde indirim yapılması konusunda katkı sağlamasını talep etti. Meriç, Kırım ile Türkiye arasındaki ulaştırmanın iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Meriç, Türkiye’nin Sinop – Yalta, Zonguldak – Sivastopol (Akyar), Zonguldak – Kezlev (Yevpatoriya) deniz hatlarının açılmasına hazır olduğunu söyledi.

MERİÇ, KIRIM TATAR MİLLİ MEKTEPLERİNİN İNŞAATI İÇİN KIRIM YÖNETİMİNDEN YARDIM İSTEDİ

Meriç, Kırım Tatarlarını da unutmadı. Meriç, Büyük Cuma Camii için ve sürgünden dönen vatandaşlara özel ev inşaatı için toprak ayırma sorunlarının çözülmesinden dolayı Kırım hükümetine teşekkür etti. Meriç, “Kırım Tatar halkı, Türk halkının kardeşidir ve biz onlarla ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Biz Simferopol’ün Fontanı (Borçokrak) semtindeki Kırım Tatar milli mektebinin inşaatını tamamlamaya ve Bahçesaray’da Kırım Tatar milli mektebinin inşaatına başlamaya hazırız. Ancak bu konularda tüm resmi anlaşmaların yapılması gerekir ve biz bu konuda Kırım yönetiminin yardım etmesini istiyoruz” dedi. Konstantinov, okulların inşaatı için gerekli evraklarının hazırlanmasında yardım etme sözü verdi. Konstantinov, Türk yatırımcılarının Kırım’a ilgi duyduğundan emin olduğunu belirterek onları Kırım’a iş yapmak için davet etti. Konstantinov, gümrük usulünün kolaylaştırılması ve liman vergilerinde indirim yapılması konusunda elinden geleni yapacağını kaydetti.

SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI KARARI – “APTAL BİR ADAM 100 AKILLININ HÂLÂ ÇÖZEMEDİĞİ İŞİ AÇTI”

Meriç, Kırım Parlamentosunun 2005 yılında sözde Ermeni soykırımını tanıyan karar aldığını belirtti ve Kırım yönetimine bu konuyu bir daha gündeme getirmeme çağrısında bulundu. Meriç, “Biz 1915’te meydana gelen olaylara farklı bakıyoruz. Bunun yanı sıra biz Ermeni tarafına tarihçilerden oluşan ve o olaylar ile ilgili sonuç çıkaracak özel komisyon kurmayı teklif etmiştik. Türkiye bu komisyonun çıkaracığı sonucu kabul etmeye hazır. Ancak Ermeni tarafı bu yönde hiç bir şey yapmıyor. Türkiye, Osmanlı dönemine ait tüm arşivleri açtı ve isteyen herkes oraya girebilir. Ancak Ermenistan kendi arşivlerini gizli tutuyor” dedi.

Yoffe, Kırım Parlamentosunun 2005’te aldığı kararı yorumlarken “Aptal bir adam 100 akıllı hâlâ çözemediği bir işi açtı. Büyükelçinin bahsettiği karar, 2 dönem önce alınmıştı. Şimdiki milletvekillerinin o kararla hiçbir ilgisi yok. Bu karar, birinin yarasına basmak amacıyla alınmıştı. Tarihi araştırıp olayları değerlendirmek Kırım Parlamentosunun işi değildir”dedi. Konstantinov, yardımcılarına 2005’te alınan kararın geçerliliğini ortadan kaldıracak bir yol bulma talimatı verdi.

Ayder Acımambetov – Osman Bayramaliyev

Bu makaleyi paylaş

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email