Kýrým Tatar Zafer Bayramý ve Kýrým Tatar Azatlýk Bayramý teklifi

KIRIM TATAR DİLİNİ KURTARMA ÇALIŞMALARI KURUMSALLAŞIYOR

AKMESCİT/SMFEROPİL, 27.04.2011 (QHA) – 26 Nisanda Akmescit’te Kırım Tatar Milli Meclisi bünyesindeki Ana Dili Uğrunda Mücadele programı kapsamında kurulan Kırım Tatar dilinin geliştirilmesinden sorumlu kurulun olağan toplantısı yapıldı. Toplantıda kurulun yetkileri ve fonksiyonları konusu ele alındı, kurulun tüzük taslağı kabul edildi. Sadece 7 maddeden oluşan bu taslağın onaylanması için Kırım Tatar Milli Meclisine sunulacağı açıklandı.

Toplantıda Kırım Tatar dilinin geliştirilmesiyle ilgili teklifler müzakere edildi, Kırım Tatar dilinde çizgi film yapımı, çocuklar ve büyükler için televizyonda dil kurslarının yapımı, çocuk dergisinin çıkarılması gibi dilin geliştirilmesine yönelik projelerin hayata geçirilmesi için finansman aramanın yolları ele alındı.

Toplantıda Kırım Tatar diline ve Kırım Tatar halkına karşı işlenen soykırıma adanan “Avdet” gazetesinin özel sayısının hazırlığı konusu görüşüldü.

Kırım Tatar yazar Rıza Fazıl, kurulun Kırım Tatar dilinde yayın yapan gazetelerin abone sayısını arttırma yönünde çalışmayı, Kırım Tatar yerel meclislerin sivil toplum teşkilatları temsilcileriyle, işadamlarıyla, yerel idare şuraları üyeleriyle yaptığı toplantılarına katılmasını önerdi. Fazıl, Kırım’ın değişik bölgelerinde çocuklar için Kırım Tatar dili kurslarını açma imkânlarını aramayı, büyükler ve çocuklar için ders kitaplarını basmayı teklif etti.

Fazıl, kurulun faaliyetinin sonuçları hakkında bilgi içeren bültenlerin basılması gerektiğini söyledi.

Ayder Acımambetov – Osman Bayramalyev

Bu makaleyi paylaş

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email