facebook-ru

KİEV’DE MÜSLÜMANLARIN AVRUPA’YA ENTEGRASYONU TARTIŞILDI

KİEV, 04.04.2011 (QHA) – Geçtiğimiz günlerde Kiev İslam Toplum Kültür merkezinde yapılan “Avrupa’da İslam: Dünü, Günümüz, Yarını” adlı uluslararası konferansta Avrupa Müslüman toplumunun gelişme öngörüleri, problemleri ve Avrupa Müslüman toplumunun Avrupa toplumuna entegrasyonu konusu ele alındı.

Konferansa dünyanın önde gelen din mensupları, ünlü syasetçiler ve sivil toplum aktivistleri katıldı. Katılımcılar arasında 2008’de kurulan, merkezi Brüksel’de bulunan bağımsız Avrupa İmamlar Birliği Asamblesi Başkanı Haysam Rahma, Rusya’nın Asya Bölgesi Müftüsü Nafigulla Aşırov, Azerbaycanlı siyaset bilimcisi Teymur Atayev, Kiev Patrikanesi Kiev patrik bölgesi basın sözcüsü piskopos Yevstratiy, Ürdün Dinlerarası Varlık Merkezi Müdürü nabil Hadad, Almanya’nın Kiev Büyükelçiliği Kültür Bölümü Başkanı Herald Herrmann, eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Gennadiy Udovenko, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlığı sorumlu görevlileri, Ukrayna’da buluna Müslüman ülkelerin büyükelçileri yer aldılar.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Amademi Fahri Doktoru Yuriy Koçubey, “Avrupa Müslümanları çoktandır tanıyor… Ancak Avrupa’nın üst düzey yöneticileri Müslümanların Avrupa’da bulunmasından, Müslümanların kendilerinin toplu olarak statülerinin belirlenmesi konusunu gündeme getirmeye başlamasından sonra rahatsız olmaya başladı”.
“Bunun üzerine Avrupa, Müslümanların asimilasyonuna yönelik yanlış politika yapılmaya başladı” dedi.

Suudi Arabistan’ın Kiev Büyükelçisi Cudii Al Hazal, çok değerli manevi mirasa sahip olan Müslümanların bu senaryoyu görmek istemediklerini söyledi ve Avrupa Birliği yönetimine Müslümanların bu mirasını koruma ve geliştirme çağrısında bulundu.

Konferansta, son zamanlarda Avrupa’da büyük Müslüman düşünür ve aktivistlerin ortaya çıktığı belirtildi. Ayrıca Avrupa İslam Teşkilatlar Federasyonu, Avrupa Fetvalar Araştırma Kurulu, Avrupa İmamlar Asamblesi gibi teşkilatların başarıyla faaliyet gösterdiği kaydedildi.
Avrupa İmamlar Asamblesi Başkanı Heysam Rahma, Müslümanların Avrupa’daki durumun iyileşeceğinden, Müslüman din adamlarının faaliyetinin Avrupa’da değişik dinlerin barış içinde yan yana var olmasını sağlayacağından emin olduğunu söyledi.

Alraid Ukrayna Teşkilatı Başkanı İsmail Kadi, Ukrayna’nın değişik dinler mensuplarının etnik, dil kökeni ayrımı yapmaksızın barış içinde barış ve uyum içinde yaşamanın örneği olduğunu kaydetti.

Ukrayna 1. Kültür Bakan Yardımcısı Yuriy Bogurskiy, “Ukrayna Hükümeti Ukrayna’nın her zaman meşhur olduğu değişik etnik, kültür ve dil arasında barış işbirliğini sağlama yönünde ilerde de katkı sağlayacaktır” dedi.

Almanya’nın Kiev Büyükelçiliği Kültür Bölümü Başkanı Herald Herrmann, Ukrayna’da uyumlu çok dinli ve çok kültürlü toplumun kuruluşunda başlıca görevin ülkede faaliyet gösteren dini teşkilatlara ait olduğunu kaydetti.

İlyas Ali

Bu makaleyi paylaş

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email