facebook-ru

KIRIM TATARLARI UZUN MÜCADELENİN ARDINDAN YENİ CAMİNİN TEMELİNİ ATTILAR

AKMESCİT/SİMFEROPİL, 03.03.2011 (QHA) – Kırım Özerk Cumhuriyetinin başkenti Akmescit’te Müslümanların dini vecibelerini daha rahat şekilde yerine getirebilmeleri için inşa edilecek olan caminin temel atma töreni yapıldı.
Kırım Müftüsü Emirali Ablayev’in okuduğu dua ile başlanan törende gelecek nesillere yazılan mesajı içeren bir zaman kapsülü de yerleştirildi. Törende Kırım Müftüsü Emirali Ablayev’in yanı sıra Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Başbakanı Vasiliy Cartı, Ukrayna Cumhurbaşkanı Daimi Kırım Temsilcisi Vladimir Yatsuba, Akmescit Belediye Başkan Yardımcısı Aleksandr Skletsov, Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı Refat Çubarov, Kırım’ın önde gelen Hristiyan ve Musevi din adamlarıyla binden fazla kişi katıldı.

BAŞBAKAN CARTI: “CAMİ BİZİ BİRLEŞTİRDİ”

Törende konuşan Kırım Başbakanı Vasiliy Cartı, temeli atılan yeni caminin sadece Kırım Tatarları için değil, Kırım’da yaşayan herkes için önemli bir olay olduğunu kaydetti. Cartı, “Bugün temeli atılan camiye konulan tuğla bizleri ayrıştırmıyor, aksine birleştiriyor. Kırım’da çok sayıda halk, din bulunuyor. Halkların ve kültürlerin beraberliği bizi birleştiriyor. Bu bizim avantajımızdır.” dedi.

KIRIMOĞLU, KIRIM BAŞBAKANI VASİLİY CARTI’YA CESARETİ İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, cami inşaatı konusunun çok önemli olduğunu belirtti ve Cartı’ya bu konunun çözülmesinde yaptığı yardımlarından dolayı teşekkür etti.
Kırımoğlu, “Bu Kırım Tatar halkı için çok önemli bir olay. Biz bu sorunun çözümü için yıllar boyunca uğraştık. Müftülük 2 yıl içinde gerekli evrakları hazırlamıştı. Cami inşaatının başlaması için Akmescit Belediyesinin formalite karar alması gerekirdi. Ancak belediye bu konuyu oyaladı. Cartı, Kırım Başbakanı görevine geldikten sonra belediyeyi karar almak zorunda bıraktı.” dedi. Kırımoğlu, cami inşaatı konusunda gösterdiği cesaretten dolayı Başbakan Cartı’ya teşekkür etti ve şükran hediyesi olarak Kırım Tatar kalpağı hediye etti.

CAMİ İÇİN PROJE YARIŞMASI İLAN EDİLECEK

Kırım Müftüsü Emirali Ablayev, cami için proje yarışması ilan edileceğini belirtti. Ablayev, “Daha önce hazırlanan projemiz, toprağı alabilmek için yaptığımız bir proje idi. Bu proje şimdi geçersiz. Cami için yeni bir proje yapılacak. Proje için yarışma ilân edilecek.” dedi. Ablayev, cami inşaatında Türkiye devletinden destek sözü aldıklarını kaydetti. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, dış desteklerle birlikte yerel cemaatin, yerel işadamlarının de inşaata katkısı olması gerektiğini, böylece caminin daha iyi sahiplenileceğini ve kıymetli olacağını ifade etti. Kırımoğlu: “Şehrin sembolü olabilecek kadar büyük bir cami kurmak istiyoruz. Bunun için 8-9 milyon dolara ihtiyaç olacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Vasiliy Cartı ve Emirali Ablayev caminin temeline hatıra kapsülü yerleştirdiler. Gelecek nesillere ulaşacak olan zaman kapsülüne, Kırım Tatar, Ukrain ve Rus dillerinde “Kırım’ın kalkınması için çalışmak gerektiği” mesajı konuldu. Kapsülün üzerinde “Dilde, Fikirde,
İşte Birlik” ve “Kalkınma Birlikteliktedir” yazıları yazıldı.

  • CAMİ TOPRAĞI UZUN MÜCADELEDEN SONRA ALINABİLDİ –

Akmescit Belediye Şurası, 2004 yılında aldığı kararla Kırım Müftülüğüne cami inşaatı için şehrin Yalta çıkışında toprak ayırmıştı. Müftülük, inşaat için gerekli evrakları hazırlarken 2008 yılında belediye önceki kararını iptal ederek cami inşaatı için başka bir yerde toprak ayırmak istedi. Ancak Kırım Müslümanları bunu kabul etmedi ve protestoya başladı. Kırım Müftülüğü, konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkemeler hep Kırım Müftülüğü’nün lehine karar aldılari ancak Akmescit Belediyesi bu kararları yerine getirmek istemedi. Belediye bu yılın 15 Şubat günü talep edilen 2,7 hektarlık arsayı Kırım Müftülüğüne ayırdıktan sonra 2 Martta da toprağa sahip olma hakkını verdi.
Niyara Nurmambetova-Osman Bayramaliyev

Bu makaleyi paylaş

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email