Original 1jrg.730x0

Sinir çatişmasi: Tacik ordusu, helikopterden kirgiz köylerine ateş açti

Bişkek, 30.04.21. / Kabar /. Bir gün önce sınırda silahlı çatışmanın yaşandığı Batken bölgesinde, Batken bölgesinin Batken ilçesine bağlı Tört-Köçö ve Çır-Döbö bölgelerine Tacik tarafı Mi-24 helikopteriyle havadan ateş etti. Bu, Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi Sınır Servisi Halkla İlişkiler ve Medya Departmanı tarafından bildirildi.

Onların verdiği bilgilere göre Tacik askerler ayrıca Kırgız sınır karakollarına grup silahlarıyla ateş açtı.

Kırgız Cumhuriyeti sınır servisi, sınırdaki çatışmanın Tacik tarafı tarafından kışkırtıldığını belirtiyor.

Kırgızistan ve Tacikistan sınırındaki durumun 28 Nisan’da Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarının Batken (Kırgızistan) bölgesindeki Kök-Taş köyündeki su girişine CCTV kameraları kurmaya başlamasıyla arttı. Ortak çatışma sonucunda iki ülke halkı birbirlerine taş atmaya başladı. Daha sonra Tacik tarafı, av tüfeklerinden yoldan geçen Kırgız sivil vatandaşların ulaşım araçlarına ateş etmeye başladı.

Batken bölgesinin üç köyünde acil durum rejimi ilan edildi

Son verilere göre Kırgız tarafındaki çatışma sonucunda 134 kişi yaralandı, 12 yaşında bir kız çocuğu olmak üzere 13 kişi hayatını kaybetti.

29 Nisan akşamı Kırgızistan ve Tacikistan, silahlı çatışmanın sona ermesi ve personel ve askeri teçhizatın kalıcı olarak konuşlandırıldıkları yerlere geri çekilmesine ilişkin bir bildiri ve protokol imzaladı.

Kırgız Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı, durumun Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un kontrolünde olduğunu bildirdi.

Bu makaleyi paylaş

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email